Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Dostępność
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Czytelnia dla Dorosłych
(1)
Autor
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Chabros Elżbieta
(1)
Charzewska Jadwiga
(1)
Chwojnowska Zofia
(1)
Figurska Katarzyna
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Kłosiewicz-Latoszek Longina
(1)
Mojsak Hanna
(1)
Nowicka Grażyna
(1)
Ołtarzewski G. Maciej
(1)
PRODYKTY SPOŻYWCZE
(1)
Paczkowska Małgorzata
(1)
Panczenko-Kresowska Bogumiła
(1)
Przygoda Beata
(1)
Respondek Wioleta
(1)
Rogalska-Niedźwiedź Małgorzata
(1)
Rychlik Ewa
(1)
Sekuła Włodzimierz
(1)
Stoś Katarzyna
(1)
Szostak Wiktor B
(1)
Szostak-Węgierek Dorota
(1)
Szponar Lucjan
(1)
Traczyk Iwona
(1)
Wajszczyk Bożena
(1)
Walkiewicz Alicja
(1)
Wojtasik Anna
(1)
Łoś-Kuczera Maria
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
1990 - 1999
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Odżywianie
(2)
Żywność
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(1)
2 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Książka, napisana przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, stanowi zbiór najbardziej aktualnych norm żywienia dla ludności Polski, z uwzględnieniem najnowszych zaleceń międzynarodowych.
Autorzy przedstawiają zagadnienia zapotrzebowania człowieka na energię i poszczególne składniki pokarmowe. Omawiają rolę racjonalnego żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym. Podejmują również tematykę związaną z suplementami diety, żywnością wzbogacaną i genetycznie zmodyfikowaną. Wartość publikacji podnoszą liczne tabele ułatwiające szybkie odszukanie żądanych wartości.
Książka adresowana jest do dietetyków oraz technologów żywności i żywienia, pediatrów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej, a także do fizjologów i farmaceutów. Może być wykorzystywana w kształceniu studentów uczelni medycznych, rolniczych i wychowania fizycznego oraz kierunków związanych z nauką o żywieniu człowieka.
Zawiera:
- Wprowadzenie / Barabara Bułhak-Jachymczyk, Mirosław Jarosz
-Energia / Barbara Bułhak-Jachymczyk
-Białko / Barbara Bułhak-Jachymczyk
-Tłuszcze / Lucjan Szopnar, Hanna Mojsak, Maciej G. Ołtarzewski
-Cholesterol / Wiktor B. Szostak, Dorota Szostak-Węgierek
-Węglowodany / Grażyna Nowicka, Bogumiła Panczenko-Kresowska
-Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy) / Hanna Kunachowicz, Małgorzata Paczkowska
-Witaminy / Barbara Bułhak-Jachymczyk
-Składniki mineralne / Anna Wojtasik, Barbara Bułhak-Jachymczyk
-Woda i elektrolity / Mirosław Jarosz, Lucjan Szponar, Ewa Rychlik
-Zastosowanie norm żywienia w ocenie spozycia na poziomie indywidualnym i grupowym / Jadwiga Charzewska, Zofia Chwojnowska, Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Bożena Wajszczyk
-Zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności / Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Jadwiga Charzewska, Elżbieta Chabros
-Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym / Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek
-Zastosowanie norm na energię w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) / Włodzimierz Sekuła, Katarzyna Figurska
-Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania oraz wzbogacania żywności / Hanna Kunachowicz, Alicja Walkiewicz, Beata Przygoda, Iwona Traczyk
- Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia / Longina Kłosiewicz-Latoszek, Katarzyna Stoś, Wioleta Respondek
- Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym / Katarzyna Stoś, Hanna Kunachowicz, Lucjan Szponar
-Żywność genetycznie zmodyfikowana - potencjalne źródło składników odżywczych w diecie / Iwona Traczyk, Alicja Walkiewicz
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla Dorosłych
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 613.2 [Czytelnia dla Dorosłych] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej